20140303

Безпека життєдіяльності – галузь знань про комфортну та безпечну взаємодію людини з середовищем, в якому вона перебуває.

Безпека життєдіяльності – галузь знань, спрямована на формування безпеки і попередження небезпеки шляхом вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей…

 

Ё

Перший метод – створення правил безпеки після того, як нещасний випадок або аварія сталися.

Другий метод – передбачення можливої аварії та спроба запобігання їй за допомогою використання різних контрольних операцій, регулювання.

Ё

Діяльність – специфічно людська форма активності, необхідна умова існування людського суспільства, зміст якої полягає у доцільній зміні та перетворенні в інтересах людини навколишнього середовища.

Життєдіяльність – процес збалансованого існування та самореалізації індивіда, групи людей, суспільства і людства загалом в єдності їх  життєвих потреб і можливостей.

 

Система яка вивчає – це людина і її середовище.

СХЕМА: ЛЮДИНА – ЖИТТЄВЕ СЕРЕДОВИЩЕ

БЖДвивичає як людина взаємодіє з навколишнім середовищем.

 

ё

ЛЮДИНА – ЖИТТЄВЕ СЕРЕДОВИЩЕ.

Це та система яка вивчається безпекою життєдіяльності.

 

Людина – життєве середовище: під терміном людини розуміють або одні істоту, або групу людей, колектив, мешканців міста, регіону, країни, людство взагалі.

 

Життєве середовище – частина Всесвіту, де перебуває або може перебувати в даний час людина і функціонують системи її життєдіяльності. Складається хз трьох компонентів – природного, соціального та техногенного.

 

//Під термінов людини розуміють або одні істоту, або групу людей, колектив, мешкан

Життєве середовище складається з трьох компонентів:

-         природного ( земний грунт, повітря, водойми, рослини, тварини, сонце тощо).

-         соціального (форми спільної діяльності людини, жлність способу життя)

-         техногенного (житло транспорт, знаряддя праці, промислові об’єкти, домашні та свійські тварини, сільськогосподарські росили тощо).

Природне середовище – пов’язане х явищами середовища

Соціального –

Техногенного –

 

Побутове середовище – це середовище проживання людини, що містить сукупність житлових будинків, споруд спортивного і культурного призначення, комунально – побутові організації та установи.

Виробниче середовище – це середовище, в якому людина здійснює свою трудову діяльність.

 

Ё

Безпека – такий стан будь-якого об’єкта, за якого йому не загрожує небезпека. Абсолютна відсутність джерел  небезпеки – бажана, але недосяжна мета, тому:

 

Ё

 

Біологічна безпека – стан середовища життєдіяльності людинги, при якому відсутні негативний вплив його чинників ( біологічних, хімічних, фізичних) на біологічну структуру

Біологічна безпека людини - …

 

Ё

Небезпека –а) якогось лиха, нещастя, якоїсь катастрофи,, шкоди і т. ін.;

Б) стан, коли кому-,чому – небудь щось загрожує.

Небезпека – негативна властивість живої або неживої матерії, зо здатна спричиняти шкоду самій матерії: людям, природничому середовищу, матеріальним цінностям.

Небезпека – умова чи ситуація, яка існує в навколишньому середовищі і здатна призвести до небажаного вивільнення енергії, що може спричинити шкоду, поранення та\чи пошкодження.

Ё

Джерелами (носіями) небезпек є

при ідентифікації небезпек необхідно виходити з принципу: «Все впливає на все».

//Стан, властивості або ситуації. Це явища або об’єкти або процеси які потенційно можуть надати або небезпеку або шкоду.

Класифікація:

-За джерелом походження, наслідками, збитками, сферою прояву, тощо.

За джерелом походження:

- природні, техногенні, соціально-політичні, комбіновані.

 

Ё

Природні джерела небезпеки – це природні об’єкти, явища природи та стихійні лиха, які становлять загрозу для життя чи здоров’я людини (землетруси, зсува, селі, вулкани, повені, урагани, сонячне випромінювання, небезпечні рослини, тварини, бактерії, віруси тощо).

Ё

Техногенні джерела небезпеки – це передусім небезпеки, пов’язані з використанням транспортних засобів, з експлуатацією підіймально0транспортного обладнання,  використання горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, з використанням процесів, що відбуваються при підвищених температурних та підвищеному тиску, з використанням електричної енергії, хімічних речовин, різних видів випромінювання тощо.

Ё

Соціальні джерела небезпеки – це небезпеки, викликані низьким духовних та культурним рівнем (бродяжництво, проституція, п’янство, алкоголізм, злочинність тощо). ….

Політичні джерела небезпеки – це конфлікти на міжнаціональному та міждержавному рівнях, духовне гноблення, політичний тероризм, ідеологічні між партійні, міжконфесійні та збройні конфлікти, війни.

Ё

Вражаючі фактори – чинники життєвого середовища, які за певних умов завдають шкоду як людям, так і системам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків.

Шкідливі фактори – чинники життєвого середовища, які призводять до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання і навіть до смерті як наслідку захворювання.

Небезпечні фактори – чинники життєвого середовища

Джерело середовища

Небезпечна ситуація (небезпека)

Вражаючий фактор

«Електрична мережа

Обрив лінії електропередач; дотик до оголених контактів;

коротке замикання

Електричний струм; електричний струм

 

Температура, вогонь

Повінь

Затоплення населеного пункту

Високий рівень води; низька температура

 

Ё

Небезпека має два показники: шкода, ймовірність.

Ризик ( R ) – визначається як відношення кількості подій з небажаними наслідками (n) до максимально можливої їх кількості ( N ) за конкретний період часу: R = n / N.

 

// імовірність реалізації події яка може нанести шкоду.

Шкода – залежить від фактору і об’єкту. Але можна розділити на 3 групи: стан здоров’я і матеріальні збитки.

 

Ё

Категорії серйозності небезпек:

Катастрофічна (I) – смерть або зруйнування системи,

Критична (II) – серйозна травма, стійке захворювання, суттєве пошкодження у системі

Гранична (III)  -  незначна травма, короткочасне захворювання, пошкодження у системі.

Незначна (IV) – менш значні, ніж у категоріях I – III травми, захворювання, пошкодження у системі.

 

Ё

Рівні  ймовірності небезпек:

Часта (А) – велика ймовірність того, що подія відбувається

Можлива (B) – може трапитися декілька разів за життєвий цикл

Випадкова (C) – іноді може відбуватися за життєвий цикл

Віддалена (D) – малоймовірна але можлива подія -//-/

Неймовірна (E) – настільки малоймовірна, що можна припустити, що така небезпека ніколи не відбудеться.


 

 

A

B

C

D

E

I

IA

IB

IC

ID

IE

II

IIA

IIB

IIC

IID

IIE

III

IIIA

IIIB

IIIC

IIID

IIIE

IV

IVA

IVB

IVC

IVD

IVE

 

1)      ЗЕЛЕНЕ – неприпустимий або надмірний ризик

2)      ЧЕРВОНИЙ - Небажаний або гранично допустимий

3)      ЖОВТИЙ - Припустимий з перевіркою (прийнятний)

4)      БІЛИЙ - Припустимий без перевірки знехтуваний ризик

 

1)      //той ризик, який характеризується дуже фатальними наслідками. Відсикати або не робити. Опаздуем. Бежим, едем грузовик, або виключити або не робити

 

Знехтуваний ризик має настільки малий рівень, що він перебуває в межах допустимих відхилень природного (фонового) рівня.

 

Прийнятний ризик – такий рівень ризику, який суспільство може прийяти (озволити), враховуючи техніко-економічні та соціальні можливості на даному етапі свого розвитку.

 

Гранично допустимий ризик – це максимальний ризик. Який не повинен перевищуватись, незважаючи на очікуваний результат.

 

Надмірний ризик  характеризується виключно високим рівнем, який у переважній більшості випадків призводить до негативних наслідків.

 

Сутність концепції прийнятного (допустимого) ризику полягає у прагненні створити таку малу небезпеку, яку сприймає суспільство у даний ас, виходячи з рівня життя, соціально-політичного та економічного становища, розвитку науки та техніки.

Ё EOL

 

20140317

Хімічні небезпеки:

 

Ё

Хімічні фактори небезпеки

 

Ё

Всі хім. Речовини можуть бути газоподібні, тверді, рідкі.

Ё

За ступенем небезпеки для людини

Основу такої класифікації складають значення гранично допустимої концентрації (ГДК) речовини.

Гранично допустима концентрація шкідливої речовини – це такий вміст її у природному середовищі, який не знижує працездатності та самопочуття людини, не шкодить здоровю у разі постійного контакту, а також не викликає небажаних (негативних) наслідків у нащадків.

Одиниці виміру: у повітрі – мг на куб. м, у воді –мг на літр, у грунтах і продуктах харчування – мг на кілограми речовини.

Ё

За ступенем небезпеки для людини

1-й клас (надзвичайно небезпечні) ГДК = < 0,1 мг

Наприклад сполуки важких металів – ртуті, свинцю, кадмію, нікелю, радіоактивних елементів – торію, урану, радію, а також органічні речовини – бензопирен, діоксин, полі циклічні вуглеводні (нафталін, фенатрен)  -  канцерогени і багато інших, навіть деякі лікарські препарати.

 

2-й  клас (дуже небезпечні) 0,1 мг < ГДК < 1,0 мг.

До них належить багато лікарських препаратів – наприклад, більшість антибіотиків ( алергени, деякі з них навіть канцерогени), кислоти, луги.

Ё

3-й клас (помірно небезпечні) 1 мг < ГДК < 10 мг.

Наприклад, багато препаратів побутової хімії  - розчинники фарб, емалі, синтетичні миючі засоби і навіть звичайний пил на вулицях і шляхах, у побуті.

4-й клас (мало небезпечні або відносно небезпечні) ГДК => 10 мг

Це більшість харчових продуктів які можуть негативно впливати на здоровя….

Ё

За ступенем небезпеки для людини

На практиці ізольована дія шкідливих речовин зустрічається дуже рідко.

Частіше вони діють разом і  сумарний ефект їх визначають за формулою А.Т. Авер’янова :

C1/ГДК1+C2/ГДК+…+Cn/ГДКn, < 1?

Де C1,C2,…, Cn концентраці якождного інгредієнта та його значення ГДК

Ё

За ступенем небезпеки для людини

Існує також інша класифікація – на підставі інгаляційної дії речовин, тобто якщо речовина потрапляє в організм через органи дихання. Як показник небезпеки, прийнятий коефіцієнт можливого інгаляційного отруєння.

КМІО = C20 / C50 де,

С50 – концентрація речовини, що викликає загибель 50% піддослідних тварин;

С20 – насичена концентрація при t=20C

 

Даний коефіцієнт залежно від числового значення дозволяє поділити хімічні речовини за інгаляційною небезпекою на:

1-й клас (надзвичайно небезпечні) КМІО = 300

2-й клас (дуже небезпечні) КМІО =  30-3000

3-й клас (помірно небезпечні) КМІО = 3-30

4-й клас (мало небезпечні) КМІО = < 3

Ё

За ступенем небезпеки для людини

Серед небезпечних хімічних речовин виділяється особлива група речовин, що є найбільш небезпечними для людей у випадку потрапляння в навколишнє середовище.

Речовини цієї групи називаються сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР).

 

Прийняті два критерії добору в групу СДОР: перший – належність токсичної речовини до 1-2 класу небезпеки за КМІО; другий – імовірність і масштаби можливого зараження повітря, води, місцевості при виробництві, транспортуванні та зберіганні НХР. Введення другого критерію зумовлено тим, що з досить великої кількості відомих і запланованих на майбутній випуск хімічних сполук, віднесених за величиною КМІО до 1-2 класу небезпеки, реальну загрозу масового ураження людей становить лиже та їх частина, яка характеризується великим масштабом виробництва,с поживання, зберігання і транспортування.

Ё

За ступенем небезпеки для людини

Серед небезпечних хімічних речовин виділяється особлива група речовин що є найбільш небезпечними для людей у випадку потрапляння в навколишнє середовище.

Речовини цієї групи називаються сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР).

ХЛОР (0,001 концентрація хлору в повітрі, не буде негативних наслідків для здоровя. Хлорування викор для дезінфекції. Викор для відбілювання тканин, для знезараження питної води або стічних вод. Для процесів з металами. )

Аміак (безбарвний газ з характерним запахом, легший за повітря, летальна концентрація при 7 мг . 3 сотих міліграм у повітрі. Просто розчиняється у воді. Корча, смерть наступає через декілька годин. Дуже часто використовується коли людина втрачає свідомість, але просто активуються дихальної системи, якщо довго вдихати можуть бути опіки дихальних шляхів. Можуть викор при захворюваннях.)

РТУТЬ (ртуть).

Ё

Залежно від практичного використання

 

Ё

Слід пам’ятати, що джерелами шкідливих хімічних факторів є також і побутова сфера. Наприклад, при спалюванні органічних речовин – опалого листа, полімерних матеріалів – пляшок, кульків виділення у великих кількостях над отруйні речовини – бензопирен (ГДК дорівнює від 10 в -6 до до в -9) та діоксини (ГДК від 10 в -9 до 10 в -12)? Для яких притаманні чітко виражені канцерогенні, тератогенні та мутагенні властивості. В особливо великих кількостях такі речовини вникають у вогнищах, які утворюють багато диму при підвищенні вологості   - це смог, який саме їх містить.

Великою проблемою є деструкція (руйнування) полімерних матеріалів, яка відбувається в довкіллі, хай і повільно, але постійно, навіть при звичайній температурі. Проблемою для здоров’я людини, всього жирового є ті полімерні пляшки, кульки, які розкидані по всіх усюдах.

Ё

Вдома ми дихаємо повітрям, в якому концентрація хімічні токсичних речовин у кращому випадку в півтора рази більше, чим зовні.

Велику небезпеку складають меблі з деревино-тирсових плит (ДТП), які просочені полімерами. Поступово, дудже повільно х них виділяються формальдегід (надзвичайно небезпечна речовина), аміак та феном, отруюючи повітря кімнати, а значить її мешканців.

Особливо небезпечні нові меблі – це суцільна хімічна небезпека, тому що просочені достатньо отруйними полімерами –фенолоформальдегідними, епоксидними, діановими смолами. З-за них меблі ще й пожежонебезпечні.

При роботі з комп’ютером – хімічні фактори небезпеки – підвищений вміст у повітрі робочої зони двоокису вуглецю, озону, аміаку, фенолу, формальдегіду.

 

Ё

 

ОЗОН О3

 

ВУГЛЕКИСЛИЙ ГАЗ CO2

 

КИСЕНЬ O2

 

ЧАДНИЙ ГАЗ CO

 

Ё EOL

Опоздал 20 мин.

Залежно від характеру дії на організм людини

Ё

За вибірковою дією

Ё

За тривалістю

Ё

Зменшення впливу

Гігієнічне нормування вмісту хім. Сполук у різних середовищах

Застосування різних методів очищення газовних викидів (адсорбція, хімічне перетворення та стоків (первинне, вторинне, третинне очищення0.

Впровадження органічного сільського господарства.

Ё

Зменшення впливу

На виробництві – шляхом зменшення а краще виключення можливість..

Ё

Хімічні небезпеки

Нітрати та нітрити

Цукор та його замінники

Консерванти

 

Нітрати чи нітрити – продукти чи солі (нітратної чи нітратної) кислоти, що …

Ё

Нітрати

Допустима добова норма для людини – 5 мг/кг ваги тіла (ВООЗ)

Тобто 350 мг – 70 кг вага

 

Нітрати можуть відновлюватись до нітритів, які э шкідливими для людини. Нітрити можуть взаємодіяти з гемоглобіном крові, утворюють метгемоглобін, який не переносить О2.

Нітрати можуть потрапляти в організм:

1)      з тваринними продуктами

2)      з водою

3)      особливо з рослинними продуктами, тощо

Рослини:

1)      з високим вмістом ( до 5000мг/кг сирої маси) салат, буряк, кріп, редиска, диня, кавун

2)      з середнім вмістом (300-600мг/кг) кабачки, тиква, капуста, морква, огірки

3)      з низьким вмістом (10-50мг/ кг) квасоля, картопля, томати, фрукти, якгоди

4)      Які заходи зменшення споживання нітратів?

 

Ё

Консерванти, сахарозамінники.

Харчові добавки – природні або синтезовані речовини, які навмисно вводяться

За призначенням харчові добавки у

….

Емульгатори, стабілізатори, згущувачі

І т.п.

 

Лекція 2014-04-09

Лекція: Біологічні небезпеки

1)      Макро – рослини, тварини, гриби

2)      Мікро – віруси, бактерії, одноклітинні

Ё

Тварини

Отруйні тварини- тварини, які постійно або тимчасово місять в організмі речовини, що є токсичними для живих істот.

 У світі існує близько 5 тисяч видів отруйних тварин.

 

ДЗ: найти млекопитающего,

Ё

Тварини:

Отруйні тварини:

- Первинно – отруйні

1)      Активно – отруйні

А) озброєні

Б) неозброєні (немають спеціального органу, виділ через кожу, або потові залози: жабка, саламандри)

2)      Пасивно отруйні

-         вторинно труйні

 

Ё

Порада: перед мандрівнкою ознайомитися з флорою та фауною країни, куди прямуєте

 

Мадагаскар – відсутні отруйні наземні змії

Мадагаскарский узкорот, южная листоносая змеяLangaha alluaudi

ФандрефиалаIthcyphus miniatusсовершенно безвредна, однако местніе жители пугаются єкой древесной змеи из-за ее способности стоять на хвосте, тело при єтом она держит прямо, как копье.

Ё

Австралія – більшість змій отруйні

Тигрова змія

Длина: до 2 метров

Место обитания: австралия, Тасмания и Новая Гвинея.

Опасность! Яд змеи действует на нервную систему жертвы и парализует ее. Когда яд достигает нервных центров, контролирующих дыхание и серцебиение, жертва погибает. Яда, содержащегося в железах одной змеи, хватает, чтобы убить 400 человек.

Змея Тайпан

Длина: 3.5 метра

Место обитания: северо-восток Австралии

Опасность!

Сила яда такова, что один укус может убить около 100 взрослых.

 

Ё

Гадюка степова

Симптомы: сильная локальна боль, отек, гиперемия тканей, головная боль, слабость, иногда  судороги, у летей возможен отек легких.

Покой, анальгетики, антиаллергические таблетки, место укуса обработать укусом В случае ухуджения обратиться в больницу.

Ё

Гадюка степова:

То же самое ^^

Ё

Гадюка ні кольського:

Симптомі6 сильная локальная боль, отек, гиперемия тканей;

Головная боль, слабость, иногда судороги, у детей возможен отек легких. Покой, анальгетики, антиалле….

Ё

Уж

Желтобрюхий полоз (агресивный)

Ё

Сколопендра

Ё

Тарантул

35 мм покрут волосками. Когда кусает, ощущ значительная болезненость, два прокола от 3 до 15 мм. В месте укуса розвиватеся гиперемия и отек, боль сохр в течении сутод. Нет боли в других частях тела.

Ё

Каракурт

Один из самых опасных видов пауков. 50 раз смертельней тарантула. Опасность представляет самка. Есть сыроводки.

Профилактика. Нужно рану преживать. Довольно быстро. Называют черную вдову.

Ё

Погребной паук.

Ё

Пчела

Ё

Плямиста (вогняна) саламандра

Для человека як саламандрі не представляет опасноти (кроме специальніх случав, например получение яда).

Отравление животных характериуется ебспокойством, развитием периодических судорожних ….

 

Ё

Ропуха звичайна (обыкновенная жаба)

У человека попадание яда на слизистіе, особенно глаз, візівает сильное раздражение, боль, коньюктивит и кератит.

Отравление животных, чаще всего собак, характеризуется обильным выделением слюны, тахикардией

Ё

Кумка жовточерева (желтобрюхая жерлянка)

Для человека як жерлянок мало опасен. При попадании на слизистіе покрові ощущается боль, жжение в некоторіх случаях – озноб и головная боль.

У животных наблюдается кратковременно .

 

Ё

Рослини

Деякі рослини, навіть широко розповсюджені та знайомі нам, можуть спричинити головний біль, отруєння, судоми або навіть смерть.

Springer 2007

Ё

Тис ягодный

Ё

Акация белая

Юг европейской части нашей страны. Кора и корни. Содержат токсальбумин

 

Белена черная.

Ядовиті все части растения. Содержат алкалоїді гиосциамин, атропін и скополамін.

Нейротоксичесоке (атропиноподобній синдром), местное раздражающее на желудочно-кишечній тракт (токсический гастроентерит).

Ё

Рослини

Вех ядовитый или цикута

Ё

Рослини

Болиголов пятнистыйнадземная часть растения, нектар. Дистья напоминают листя петрушки. Содержат алкалоїді коницин, кончин и их производніе. Нейротоксическое (никотоноподобній синдром), местное раздражаюзее действие на желудочно-кишечній тракт (токсический гастроентерит).

 

Желібов, Мягченко. Не обов’язково вони. Але є в електронній формі 100%.

 

КР ВОПРОСІ:

Шумовибрации, землятресение.

Вопрос: будь яке питання на вибір студента. Підготуватися самім, в вигляді презентації. Ви готуєтесь і пишете це питання.

 

Вплив на макроорганізми.

Біологічні мбезпеки.

Макро-> рослини, тварини, гриби

Мікро -> віруси, бактерії, одноклітинні.

 

Ё

Інфекція – будь які складні фізіологічні процеси які виник в організмі рослини, тварини, людини  в результаті проникнення і розмноження в них патогенннх мікроорганізмів.

Біологічні небезпеки – продовження

-         загальна характеристика біологічних небезпек

-         приклади захворювань та характеристика їх збудників:

o       грип

 

Ё

Мікроорганізки:

1) Від нездорової до здорової

4) наявність інкубаційного періоду

Для визнач захворювання треба визначити що це було.

Трудноші визначення збудника цієї інфекції.

 

Ё

Грип – гостре інфекційне захворюваня, що характеризується ураженнями распіраторного тракту та супроводжується лихоманкою та явищами загальної інтоксикації організму.

Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) наймають перше місце за частотою і кількістю випадків у світі, що становить приблизно 95% всіх інфекцій захворювань. Щорічно хворіють до15% населення світу.

 

До 70% випадків захворювання припадає на дітей молодшого віку (група ризику щодо виникнення ускладнень).

Ё

Термін «гостра респіраторна вірусна інфекція» (ГРВІ) охоплює велику кількість захворювань, які характеризубться

Ё

Грип

Вірус глиту (mixovirus influenzae) належать до сімейства ортоміксовірус

ів.

 

Ё

Вірус грипу А як правило викликає захворювання середньої або сильної тяжкості. Вражає як людини, так і деяких тварин (кінь, свиня, тхір, птахи). Спричиняє пандемію та епідемії.

Вірус грипу B/ Не викликає пандемій, і зазвичай є причиною локальних спалахів та епідемій ( рідко вони охоплюють одну або декілька країн(. Віруси грипу B циркулюють тільки в людській популяції (частіше викликаючи захворювання у дітей).

Вірус грипу C менш вивчений. Здатен інфікувати лише людину, при чому симптоми хвороби зазвичай слабо або взагалі не виражені. Не викликає епідемій і не призводить до серйозних наслідків.

 

Ё

 

Вірусна інфекція

 Клінічні ознаки грипу (на прикладі типу A/H1N1): головний біль, біль у мязах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить  закладання носа, в окремих випадках – блювота і діарея.

Як можна заразитися вірусом грипу? Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим щляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Як довгоє заразним хворий на грип?

Ё

Вірусна інфукція

Як попередити зараження грипом?

-уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції; - обмежити відвідини місць великого скупчення людей; №3часто провітрювати приміщення; - часто мити руки з милом;

- прагнути не торкатися очей. Носа або роте немитими руками;

- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути

- якщо у людини є симптоми грипу. То необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

 

Ё

Гепатит – загальна назва гострих та хронічних запальних захворювань печінки різнох етіології.

 

-         Інфекційний (вірусний) гепатит (A,B,C,D,E,F)

-         Токсичний гепатит (алкогольний, медикаментозний, в результаті отруєння різними хімічнимить речовинами)

-         Променевий гепатит (компонент ..

-        

Ё

Гепатит

Вірусний гепатит – найчастіша причина раку печінки, та одна з основних причин, що призводить до пересадки печінки (CDC)

Більшість хворих незнають, що вони .

 

Гепатит АБЦ - тектс